Groda?

Att Michele Bachmann inte är den skarpaste kniven i lådan är väl inte en kontroversiell tanke, men när Aftonbladet räknar upp hennes grodor, räcker det tydligen inte att hålla sig till riktiga sådana. Nummer två på listan över galna uttalanden är nämligen

”Om vi ​​tog bort minimilönen – om det var möjligt – skulle vi praktiskt taget kunna utplåna arbetslösheten helt, för då skulle vi kunna erbjuda arbeten på alla nivåer.”

Fast, detta är så klart inte en groda. Det är ett enkelt konstaterande. Om man tycker det är en bra utveckling eller inte är ett rent politiskt ställningstagande.

En hög minimilön minskar antalet potentiella arbetstillfällen, eftersom arbeten som är värda mindre än minimilönen inte blir utförda. Enkelt.

En låg minimilön, som om den inte lagstiftas eller framtvingas av starka fackföreningar, och om det inte finns sociala trygghetssystem som ger högre ersättning, kommer matcha existensminimi (eftersom ingen kan arbeta med en så låg lön att den ändå inte räcker för att överleva). Eftersom många enklare arbeten kan utföras finns det arbete för “praktiskt taget alla”. Baksidan av myntet är att man får en stor grupp “working poor”, folk som trots hårt arbete endast nätt och jämt överlever.

Alternativet till en låg minimilön är betydligt fler arbetslösa som (i rika länder, i alla fall) istället för ett jobb med dålig lön försörjs av statliga eller privata arbetslöshetsförsäkringar, statliga socialförsäkringar eller privata frivilligorganisationer (t.ex. religiösa samfund o.dyl.).

Var man drar gränsen för hur nära existensminimum man anser att man kan hamna innan det anses som ett ovärdigt liv som andra människor (via staten eller frivilligorganisationer) ska skydda folk mot, är som sagt en politisk fråga. Men att kalla blotta konstaterandet att det finns ett samband mellan arbetslöshet och höga minimilöner för en “groda”, att klumpa samman detta med uttalanden som tyder på bristande omvärldskunskap, är nog i sig ett tecken på att man inte kan tänka rationellt. Om något är det en groda, från Aftonbladets sida…