Naw, stackars unga

Unga tvingas jobba gratis på varuhus

Eller, omformulerat: Säljare som inte uppnår sin budget på 40 timmar, får en chans att jobba ikapp på egen tid. Välkommen till verkligheten. En säljare som inte säljer får endera jobba hårdare, eller leta något annat yrke.

Dessutom är det knappast synd om medarbetarna som går över den heliga 40-timmars-gränsen. De tjänar i snitt 21k direkt från gymnasiet, inte direkt schaskigt, och de som jobbar hårt har möjlighet att tjäna bra mycket mer än så. Det är en helt OK timpenning även om de får lägga några extratimmar ibland.

Nu tror jag iofs inte det egentligen är medarbetarna som gnäller här. Utan det är facket som inte klarar av att någon går utanför deras mall, utmanar deras makt. Som vanligt. Och som vanligt kommer det väl sluta på samma vis som alltid, efter ett tag så får ledningen för Sova pudla, skaffa kollektivavtal, rätta in sig i ledet, sluta göra skillnad på bra medarbetare och dåliga, få sämre lönsamhet, lägga ner några butiker och avskeda ett gäng (sist in, så klart, inte baserat på kompetens). Och så ökar ungdomsarbetslösheten ytterligare någon promille.