Aircruise

Oavsett vad man tror och tycker angående den globala uppvärmningen, så är det nog inte många som ifrågasätter vissa saker. Fosila bränslen kommer att bli dyrare i framtiden. Kanske väldigt mycket dyrare. Troligtvis kommer högre skatter öka på detta ytterligare.

Flygplan, som vi känner dem nu, kan inte drivas med några väsentligt annorlunda bränslen. Nya flygplansmodeller blir mer bränslesnåla än nuvarande, men inte tillnärmelsevis nog för att offsetta bränslekostnaden.

Sett på några decenniers sikt, kommer endera resemönster att ändras, eller så kommer vi resa på andra vis, helt oavsett om alla isbjörnar och holländare har drunknat eller inte.

Det kan bli så enkelt att långresor med flyg blir rena lyxresor, att Thailand tur och retur för en femtusing är något nästa generation kommer betrakta som lika konstigt och antikt som vi idag ser på veckolånga tågresor (vilka de, å andra sidan, kanske ser som helt naturliga). Eller så kommer det helt nya farkoster som förflyttar oss. Några av de mest fantasieggande är dock de gamla, avlagda, luftskeppen.

Det var en lång introduktion till en underhållande liten youtube-film. Titta och dröm iväg. Samsung och SeymourPowell har tagit fram ett koncept på ett 265 meter högt modernt luftskepp. Longhaulresor tar ett par dygn, men resan liknar mer den på kryssningsfartyg så det kan nog vara ganska behagligt ändå. Jag skulle verkligen inte ha något emot att prova på det. Dock är just det här konceptet knappast något för LO-familjen, några uppskattade priser anges inte men den tar bara 80 passagerare (och kräver 20 besättningsmän), så man kan ju räkna ut att det knappast är Fritidsresors nya flotta vi snackar om…

Det mest intressanta är att man säger sig ha utgått helt ifrån befintlig teknologi, och att det skulle vara möjligt att börja kommersiella resor redan 2015 om man la i högsta växeln redan nu.

Framtiden kanske är (ganska) nära trots allt.

Aircruise

265 meter högt