Bloggregister

Ibland går det snabbt. The hardest working man in the business, HAX, rapporterade för några dagar sedan om ett initiativbetänkande (enkelt uttryckt förstadiet till beställningen av nationella lagförslag)  framröstad i Europaparlamentets kulturutskott, om en kraftig reglering av bloggar på internet, bl.a. med krav om statlig förhandsregistrering för rätten att få skriva något, förbud mot att skriva anonymt, m.m.

Sen blev det instant miniuppror, och den här frågan var tillräckligt dum, och tillräckligt utan uppbackning för att falla ihop när det blev en aning motstånd. Jag skulle gissa att vi inte behöver oroa oss för den här frågan (specifikt, vill säga; att reglera möjligheten för folket att göra sig hörda, massornas åtkomst till masskommunikationsmedel alltså, är alltid önskvärt för vissa grupper av politiker, om än ett område de oftast tassar kring med lite mer försiktighet). Naturligtvis får vi hålla ett öga på det framöver, så att det inte poppar fram igen som gubben-i-lådan om ett tag.

Men en liten del av mig önskar att det faktiskt hade gått till riktiga, nationella lagförslag. Jag skulle nämligen ge nästan vad som helst för att se någon ta fram en juridiskt hållbar definition av vad, exakt, som är en blogg…