PKU

PKU-registret är som bekant den biobank där man lagrar blodprover från de flesta som fötts i Sverige sedan mitten av 60-talet. Syftet med registret är att främja tidig upptäckt, och att forska kring fem specifika sjukdomar, bl.a. just PKU (fenylketonuri).

Under utredningen av Anna Linds mord lämnades Mijailo Mijailovics blodprov ut från registret, och kunde via DNA-jämförelser binda honom vid platsen. Detta var olagligt, då biobankslagen tydligt och otvetydigt specificerar att proven inte får användas för något annat skäl än de namngivna. Detta hade dock inte hade någon effekt för Mijailovic; bevis blir inte ogiltiga i Sverige för att de införskaffats illegalt, vilket knappast är någon överraskning för någon förutom den som snöat in på amerikanska TV-serier där folk går fria stup i kvarten pga. "illegal searches" och liknande.

Nu är det på förslag att denna typ av hantering ska legaliseras och normaliseras. Ursprungligen hade jag inte tänkt engagera mig i den frågan i någon utsträckning. Dels för att det trots allt är en riktad åtgärd; man begär ut blodprovet för individer som redan är starkt misstänkta för grova brott (i vilket fall man normalt lika gärna skulle kunna begära ett färskt blodprov direkt, så det spelar i praktiken bara roll när man har en namngiven misstänkt som man inte har i förvar). Det handlar nämligen om just ett blodregister, inte, som vissa tror, ett färdigbearbetat DNA-register. Det är rätt mycket jobb att gå från ett blodprov till en DNA-profil, och att göra det på 3,3 miljoner prov är inte något som görs i en handvändning.

Det betyder inte att jag gillar idén, främst för att det är ett hån mot de miljontals föräldrar som gett sina barns blod just för att bekämpa sjukdomar, INTE för att skapa världens största blodregister över icke-misstänka civila åt polisen. Snacka om ändamålsglidning. Men det handlar bara om att man måste välja sina strider, och det här kändes inte som min strid.

Många andra reagerade dock kraftigt på förslaget, bl.a. med att begära att sitt prov skulle förstöras, vilket man har all rätt till enligt biobankslagen. Och vad gör den politiker som ser sitt planerade polisregister minska i relevans? Jo, lägger fram förslag om just att göra det olagligt att gå ur registret! Och här någonstanns passeras min gräns för när jag instinktivt ska säga för mig själv "men så i HELVETE heller!". Dags att börja kontakta riksdagsledamoter, skriva insändare, demonstrera igen. Ibland känner jag mig som en lite trotsig tonåring som ska vara mot allt och alla, men det är fasen inte mitt fel; det händer helt enkelt för mycket obehagligt just nu för att låta det gå…

One thought on “PKU

  1. Aloha!

    Just PKU-registret är ett ypperligt exempel på syftesglidning, att något får ett annat syfte än det från början var avsett för.

    Även om FRA antagligen är bättre på att hålla på sitt insamlade data bättre än andra skulle jag inte bli förvånad om det kommer att komma krav på att låta andra instanser än de primära skall få använda FRA för sina tjänster.

    Antipiratbyrån och IFPI lär antagligen försöka…

    Och vi fick ju faktiskt en lag om rätten att använda överskottsinformation för ca ett år sedan.

Comments are closed.