Parti eller person?

Enligt ABs ledare:

På ett personligt plan är han klart olämplig att räknas till det som i grundlagen kallas ”folkets främsta företrädare”.

Nog för att kast med liten sverigedemokrat är en kul sysselsättning, men, om man ska vara hederlig: Vad har Petzäll gjort som inte Schyman gjort tidigare? Det känns snarast som han noggrant följer i hennes stilettklacksspår.

Istället borde man nog diskutera den fråga som kommer upp varje gång en förtroendevald byter parti, eller när en person valts in på en plattform som står i motsats med partiets vändningar (tänk FRA-lagstiftningen, till exempel), nämligen: röstar vi på en person, eller på ett parti? Om det förstnämda gäller, ska självklart Petzäll sitta kvar i riksdagen, driva de frågor som är viktiga för honom, och samarbeta med vemhelst han har nytta av. Och på samma vis ska politiker ska inte en sekund tveka att sänka sina egna regeringar i viktiga frågor. Om det sistnämnda gäller, bör Petzäll omedelbart avgå och ersättas av någon annan hillbilly, partipiskan ska gälla, och argumenten mot att väldigt kraftigt minska antalet riksdagsledamöter evaporerar i princip fullständigt.

Båda alternativen fungerar. Vad som inte fungerar är vår nuvarande halvmesyr där man försöker göra både ock. Då blir det bara fel och aldrig rätt.