Svenska böcker på Kindlen

För några veckor sedan upptäckte jag att [alla | de flesta] svenska eböcker, utan att slå på någon trumma alls, gått över från allvarligt DRM-skadade filer till otroligt mycket smidigare vattenmärkta epub-filer. Därmed kan man kopiera och konvertera filerna, och läsa dem på vad som helst man vill läsa dem på, och man kan handla obehindrat utan att oroa sig för att man inte kommer kunna läsa böckerna i framtiden om DRM-servern försvinner eller man skaffat ny hårdvara. Win!

Därmed kan man problemfritt läsa svenska böcker på Kindlen, man måste bara konvertera dem till mobi-format (via Calibre). Då upptäckte jag en annan nyhet, tydligen så funkar Amazons Whispersync-uppdatering av vilken sidan man är på, även med mobi-böcker köpta någon annanstans! Man kan alltså läsa samma bok på flera Kindles, precis lika smidigt som med “riktiga” Amazon-böcker.

Slutligen upptäckte jag att man till och med kan läsa mobi-böcker via Amazon-appen, i alla fall på Android. Det är bara att manuellt lägga ner filen i Kindle-data-katalogen (har man en iPhone måste man antagligen jailbreaka för att kunna göra det), så kommer den upp helt magiskt. Till och med här funkar synken!

Underbart! Nu gäller det bara att hitta tiden för att faktiskt läsa böckerna också…