Hurra för äkta yrkesmän

Förra veckan gick en sprint i bandet till min klocka av. Inte mycket att gnälla över, den är 12 år gammal, men klockan är för fin för att skrivas av så det behövde fixas.

Jag var iväg till den närmaste Tissot-handlaren, en Stjärnurmakare, som först informerar mig om att det kommer dröja några veckor och kosta 5-600 kr. Jag muttrade lite men tänkte att det får man väl leva med. Häromdagen ringde de tillbaka, och meddelade att priset på den där 5×0.5 mm långa metallcylindern nu ökat till 1900 spänn, eftersom den inte kan ersättas utan man måste köpa ett helt nytt band. Orimligt.

Några kollegor rekommenderade att jag skulle titta in genom ett lite hål i väggen på Västmannagatan, där tydligen en Riktig Urmakare ska finnas. Och mycket riktigt, där inne, i en liten lokal fylld till brädden med verktyg och delar av en miljon sönderplockade ur av alla de slag, står en liten man med lupp för ena ögat. Han tittar lite på sprinten och konstaterar att det inte ska vara några problem att svarva till en ny.

Den nya sprinten kommer vara av högre metallkvalitet än orginalet, så jag behöver inte oroa mig för att samma sak händer nästa decennie. Och det blir fixat ikväll. Och så skriver han, nästan lite skamset, ett pris på en lapp. Ett pris som är så lågt att jag inte ens vill återberätta det här.

När jag går därifrån är det med en känsla av förundran. Det är lika delar underbart som oförklarligt att den här typen av småföretag kan bära sig. Eller det kanske de inte gör, men de drivs ändå vidare av eldsjälar med lika delar hantverksskicklighet som yrkesstolthet. Man blir i djupet av sitt hjärta lycklig.

Eftersom det är så otroligt sällan man behöver något sådant här är det svårt att själv “rösta med plånboken”. Men jag tänkte att jag ska göra mitt lilla till för att stödja den Riktiga Urmakaren, genom lite gratis reklam här. Så har ni en klocka som strular, köp inte bara automatiskt en ny, utan ta en titt in hos Ove Urmakare på Västmannagatan 4. Det är värt det.