Det här var det dummaste på väldigt länge…

Lyxcoachning ska göra riksdagens fallskärmar billigare

Man kan diskutera om f.d. riksdagsledamöter ska ha inkomstgaranti, och man kan diskutera om villkoren är vettiga. Men nu har vi det så, och det är en trevlig liten bonus för riksdagsledamöter som efter sin aktiva tid vill gå och påta i trädgården eller skriva på den där romanen de klurat på så länge (alla vill ju vara som Bodström). Att få betalt utan att jobba när uppdraget är slut, fram till dess att man själv känner för att börja jobba med något annat, är en förmån som ingår i dealen, den andra delen av vilken är en relativt låg lön (jämfört med andra länders parlamentariker).

De som nyttjar inkomstgarantin, gör det så klart för att de vill och kan. Ingen tror väl att ens den mest misslyckade riksdagsledamoten faktiskt skulle vara oförmögen att hitta något arbete någonstans (hos någon intressegrupp).

Att kontraktera svindyra “jobbcoacher” för riksdagsledamoter som går hemma kommer så klart inte ge någonting överhuvudtaget, förutom en dyr faktura. Mer flagranta exempel av att bara elda upp skattepengar får man leta efter. De flesta slöserier har ju ändå någon liten positiv effekt för någon. Det här vet vi på förhand inte kommer hjälpa någon överhuvudtaget på något viss alls.

Ja, förutom själva jobbcoachen, så klart.