Hur unik är din webläsare?

Det här förtjänar att spridas: EFF kom på att webläsare numera ger så mycket information om systemet det körs på, att man i praktiken kan identifiera en unik webläsare helt utan att använda några cookies. Och så satte de upp ett sytem för att få riktigt mätdata. Desto fler som deltar, desto säkrare blir siffrorna.

När jag testade det utan javascript påslaget, så räckte enbart kombinationen av mina HTTP-headers till att identifiera mig som 1 av 28000, dvs tillräckligt gott för att följa mig på alla utom de största siterna. Om jag sedan aktiverade javascript så fick de ännu mer information, och då kunde de konstatera att inte en enda av de övriga 196639 människorna som testat siten innan mig hade exakt samma kombination av information såsom skärmupplösning, tidszon, osv. Två faktorer var faktiskt så unika att de var och en för sig räckte för att identifiera mig. Det gällde den exakta kombinationen av de plugins (inklusive versionsnummer) jag hade installerade, samt den exakta kombinationen av vilka fonter som finns på mitt system som inte matchade någon annans.

Även om många av faktorerna så klart är volatila över tiden, så kan man definitivt spåra någon på det här sättet under kortare perioder. Tankeväckande!