Kindle update

En Amazon Kindle är en lustig grej. Den är helt full med fel och begränsningar, utbudet är minimalt i sverige, priserna är löjeväckande (både på enheterna och på böckerna), och det är ett låst DRM-skadat system som gör att böcker man köper idag kanske inte är läsbara i morgon. Mjukvaran har dessutom brister och begränsningar som skulle göra ett dagisbarn förnärmat (t.ex. kan man inte sortera sina böcker på något vis, t.ex. i mappar).

Men hårdvaran är otrolig. Sedan jag skaffade min Kindle 2 en dryg månad sedan har jag knappt släppt den ifrån mig. Det har blivit en av de här prylarna, som man inte förstår hur man någonsin levde utan. Jag har dessutom, fel och begränsningar till trots, lagt en förbeställning på en (ännu dyrare) Kindle DX, väntar på en leverans nästa vecka.

Till Amazons försvar så händer det faktiskt saker. Utbudet som är tillgängligt i sverige växer, praktiskt taget dagligen. Någon gång efter nyår blev iphone-appen tillgänglig. Och idag öppnade Amazon upp en av sina publiceringsplattformar, Digital Text Publishing, som låter författare själva publicera sina böcker utan mellanhänder (andra än Amazon själva, alltså), så att det kan användas av författare utanför USA. Tyvärr är det just nu begränsat till att man bara kan publicera böcker på engelska, tyska och franska, men det är ändå två språk fler än vad som var möjligt igår, och Amazon lovar att man arbetar på att lägga till fler språk snarast möjligt. Givet utvecklingstakten man ser, så tror jag för en gångs skull faktiskt på vad som sägs…

Självpublicering är den självklara framtiden, för författare precis lika mycket som musikartister. Och Amazon verkar vara på god väg att skapa det självklara verktyget för att facilitera det, ett verktyg som gör det lätt att sälja och ännu lättare att handla. Det är bara surfa in på hemsidan, välja sin bok, och pang så ligger den på enheten utan att man behöver leta efter några sladdar eller något. Har man inte en dator tillgänglig beställer man bara direkt från plattan. Det uppmuntrar verkligen till spontaninköp, att man skaffar en bok i samma ögonblick som man kommer på att man vill ha den (jag har nog lagt mer pengar på skönlitteratur den här senaste månaden, än under resten av 2000-talet tror jag). Om de nu bara kan göra sig av med DRMet, så att man kan känna sig helt säker på att pengarna inte är bortkastade bara för att det kanske dröjer några år innan hinner läsa boken.