Dumhetens apostel

Alf Svensson är ett rött skynke för mig. Denna andliga ledare för Kristdemokraterna, Sverigedemokraternas aningen mer rumsrena kompisparti, ondgör sig i dagens SvD över en icke namngiven rektor i en icke namngiven skola som valt att förlägga skolavslutningen i annan lokal är i den lokala kyrkan, och underförstått utan en präst. Man skulle kunna tycka att det inte är kontroversiellt i ett land där kyrkan och staten i vart fall i teorin är delade, att elever med skoltvång inte ska tvingas bli missionerade till.

Detta får Svensson till att “någon enstaka sekulariserad persons fjantiga gnäll” lett till att eleverna förvägrats all kunskap om sveriges kulturella arv. Självklart inte, det är en integral del av skolplanen att känna till sveriges historia (före och efter tvångsförkristnandet) och dess kulturella arv. Men att lära sig om, och att tvingas delta i en viss religions cermonier mot sin vilja, är för alla tänkande människor självklart inte samma sak.

Han frågar sig även “Ska svenska elever […] behöva åka till Kölnerdomen eller till Peterskyrkan i Rom eller någon annan katedral för att i grupp få gå in i en sakral lokal?”. Självklart inte. Vem har någonsin hävdat det? Alla svenska elever som vill kan självklart gå till sin religiösa lokal of choice. På eget bevåg. Av eget beslut. Men de ska inte tvingas dit av staten.

Man kan tycka att hela debattartikeln bara är oförklarligt idiotisk, och att det måste vara ett tecken på Svenssons annalkande senilitet att den överhuvudtaget skrivs. Men jag tror inte det, jag tror att han ser sin chans i en lågkonjunktur, med stora grupper utan arbete (och ännu större som oroar sig därom). Sådana tider har alltid varit en bra grogrund för den typ av krist-nationalistiska bruna sörja som Svensson företräder. Det är bara att läsa kommentarerna under artikeln, det var länge sedan man såg en sådan samling av “sverige åt svenskarna, ut med packet”-kommentarer.

Jag ryser när jag tänker på att vi nästa val kanske har två sådana här partier, med totalt strax över 8 procent, i riksdagen. Tillsammans med andra partier som villigt installerat obligatorisk avlyssning och övervakning, samt förhandscensurering av information, kan vi gå en mycket mörk framtid till mötes.

One thought on “Dumhetens apostel

  1. Pingback: Självklart skall skolavslutningar INTE hållas i kyrkan « Utsikt från höjden

Comments are closed.