Brottsmisstanke

Det blir lite fel när man, som ett antal folkpartister nyligen, kräver att brottsmisstanke ska finnas innan FRA-lagen används. Sten Tolgfors avvisar det kravet med att det inte är relevant när det gäller FRAs verksamhet. För en gång skull håller jag med honom.

Jag är väl själv delskyldig, jag har nog också sagt saker som att “FRA ska inte massavlyssna icke-misstänka civila”. Egentligen är det det uttalandet onödigt tillkrånglat. Det skulle räcka att säga att “FRA ska inte massavlyssna civila”.

För “FRA ska inte massavlyssna icke-misstänka civila” innebär inte att “FRA ska massavlyssna misstänka civila”. Även om någon är misstänkt för ett allvarligt brott, så hör det inte till FRAs uppgift att undersöka det. Den uppgiften faller på polisen och/eller säkerhetspolisen, som under vissa omständigheter kan göra en riktad avlyssning av den misstänkte. Denna process styrs av ett antal lagar, som kanske inte är perfekta i min mening men som ändå vuxit fram under många års relativt öppen avvägning mellan behovet av tvångsmedlena och en eventuellt felaktigt misstänkts (och icke misstänkta som råkar komma med som ren överskottsinformations) personliga integritet. Den utförs av personer som är utbildade i just dessa frågor, där etik och integritet är en stor faktor. Det finns en relativt (jämfört med FRA, i alla fall) god insyn och översyn av verksamheten. Den anklagade har ett (ganska) starkt personligt skydd iom försvarsadvokatsystemet och justitieombudsmannen, så grova övergrepp kan (oftast) inte gå förbi orörda.

FRA ska i min mening hålla sig till traditionell militär signalspaning i medier som är öppna för vem som helst med tillräckligt stora öron; de har inget som helst att göra i privata kablar (som normalt ingen annan än kablarnas ägare och nyttjare har någon som helst tillgång till) där hela den svenska befolkningens civila kommunikation flödar.

Om det innebär att någon spion/terrorist/valutaspekulant på svensk mark kan kommunicera utan FRAs kontroll, eftersom han använder samma kanaler som Svensson i övrigt, då får vi faktiskt tåla det. Och detta är inget nytt; i alla tider så har samma spion/terrorist/valutaspekulant kunnat skriva ett fysiskt brev, och lägga det på brevlådan, och få det levererat till sin mottagare, helt utan att bli registrerad och utan att få innehållet kontrollerat. Och Sverige har faktiskt inte fallit sönder för den skull.

EDIT: Birgitta Ohlsson förtydligar sig själv idag, och säger ungefär samma saker som jag ovan.