Myndighetsutövning och integritetskränkningar

Att granska tjänstemäns myndighetsutövning, är inte integritetskränkande. Det är fascinerande att så många tydligen anser att det skulle vara det. Det är en milsvidd skillnad på att veta vad individuella privatpersoner gör i hemmet, och vad en valförrättare gör i vallokalen.

Enligt Valmyndigheten är det tydligen inte att räkna som valfusk, att slänga röstsedlar tillhörande partier man inte gillar. Om så skulle vara fallet (vilket jag tycker går stick i stäv med såväl sunt förnuft, som tidigare domslut där valförättare dömts för att t.ex. hindra folk från att rösta på Sverigedemokraterna), så är det definitivt en lag som behöver ses över.

I vilket fall som helst förändrar det inte den uppkomna situationen där en person dokumenterat detta misstänkta-valfusk-som-tydligen-inte-är-valfusk. Det var i min mening tveklöst korrekt gjort. Det är absolut inte en integritetskränkning, som miljöpartiet anser.

Jag anser att alla människor förtjänar långtgående skydd mot att staten ska kunna övervaka vad man gör. Motsatsen gäller dock inte. Staten förtjänar mycket lite skydd mot att vi människor ska veta vad staten gör.

Beslut och handlingar som en myndighetstjänsteman gör på arbetstid, är just det som måste vara kontrollerbart. Lyfter man blicken från val, Piratpartiet och immaterialrätt, så kan man säga att ett av de riktigt stora problemen i sverige är att så många djupa och viktiga beslut om individuella människors liv tas av anonyma myndighetstjänstemän som inte är ansvariga för något eller till någon. Det måste ske en hårdare övervakning av dessa, och de måste hållas ansvariga för sina beslut och handlingar.

Det är fascinerande att detta på något vis skulle vara en kontroversiell åsikt. Men det är den tydligen.